Foglalkozás-egészségügy

Tisztelt Munkáltató!

A 89/1995. Kormányrendelet minden (szervezett munkavállalás keretében alkalmazott munkavállaló részére a munkáltatója köteles foglalkozás-egészségügyi ellátást, alkalmassági vizsgálatot biztosítani.

A törvény négyféle alkalmassági vizsgálatot különböztet meg:
1. előzetes vizsgálatot, amit a munkavállaló alkalmazásba lépése előtt szükséges elvégezni;
2. időszakos vizsgálatot, amit általában évente, a felülvizsgálatkor kell elvégezni;
3. soron kívüli vizsgálatot, amit a munkáltató rendel el saját megítélése szerint;
4. záróvizsghálaltot, amit rákkeltő anyagokkal dolgozó munkavállalóknál mindenképpen szükséges elvégezni a dolgozó kilépésekor.

Cégünk az alkalmassági vizsgálatokat a telephelyeken helyben, illetve rendelőnkben biztosítja. Az alapszolgáltatás keretében elvégzi a 27/1995 NM rendeletben felsorolt összes orvosi tevékenységet, valamint teljesítjük szerződő partnereink egyedi kívánságait is ("Manager-szűrés", targonca és gépkezelői engedélyek stb.).

Elvégezzük a:
- Munkaköri alkalmassági vizsgálatot;
- Foglalkozási betegségek kivizsgálását;
- A munkavégzés egészségkárosító hatásainak vizsgálatát;
- Tanácsadást az egyéni védőeszközök használatához;
- Munkavállalók részére tanácsadást a munkakörülmények veszélyforrásairól;
- Az esedékessé váló szűrővizsgálatokat elvégezzük, illetve felhívjuk a figyelmet ezek, mint pl. a tüdőszűrés elvégeztetésére;
- Közreműködünk a munkahelyi veszélyforrások, a sürgős orvosi ellátás megszervezésében, az elsősegélynyújtók felkészítésében és a rehabilitációs tervek kidolgozásában.
- Érvényesítjük a munkavállalók gépjárművezetői engedélyét, beleértve a hivatásos (2. csoport) jogosítványokat is.

A munkaköri alkalmassági vizsgálatba mindenképpen tartozik egy általános belgyógyászati vizsgálat melynek része a dolgozó fizikális vizsgálata, vérnyomás mérése, látásszűrése (táblaolvasással), kérdőíves kikérdezése a betegségeiről, idegrendszeri vizsgálata (egyensúlyrendszer, stb.), hasi vizsgálata tapintással, bőr általános vizsgálata illetve általános tisztasági vizsgálat.

Amennyiben van a cégnek kockázatbecslése, az abban a munkavédelmi szakember által előírt veszélyforrásokra odafigyelve végzünk szükség esetén további vizsgálatokat.